Раздвижване на пазара на жилищно кредитиране и оптимизиране на потребителските кредити прогнозират от Пощенска банка.

Очаква се спадът на лихвите по ипотечните кредити да продължи и през 2015 г., а при потребителските заеми ще се наблюдава още по-засилен интерес към обединяването на вече съществуващи задължения.

Спадът на лихвите по ипотечните кредити ще продължи и през 2015 г., но с по-слаби темпове. Очаква се изгодните условия да доведат до раздвижване на пазара и до повишен интерес от страна на потребителите към този тип финансиране. По отношение на продажните цени на недвижимите имоти не се очакват сериозни промени през следващата година.

Предвижда се лекото увеличаване на броя на сделките да продължи, но главно в големите градове като София, Бургас, Варна и Пловдив. В тези градове ще се запази тенденцията за леко повишаване на средните цени на имотите.

На фона на прогнозираното увеличаване на търсенето на ипотечни кредити, при потребителски кредити търсенето ще се стабилизира, смятат експертите на Пощенска банка. Те предвиждат тенденцията за намаляване на лихвите на този тип кредити да стихне и постепенно да бъде преустановена.

Според прогнозите пазарът на потребителски кредити ще се характеризира с високи нива на рефинансирания и обединяване на вече съществуващи задължения с цел оптимизиране цената на кредита.

Пазарът на потребителски кредити през 2014 г. се определяше от няколко водещи тенденции, които се зародиха по-рано, и през изминалата година се задълбочиха. Наблюдаваше се постепенно намаляване на цените на кредитните продукти със спад и на лихвените проценти и на годишните разходи, в резултат на понижаването на цената на финансовия ресурс за банките и на силната конкуренция в условията на стагниращ пазар.

През изминалата година се появиха позитивни сигнали на пазара на недвижимите имоти у нас. За първи път от началото на икономическата криза беше отчетено стабилизиране на цените на имотите и дори лек ръст в големите градове. По данни на Националния статистически институт за деветмесечието на 2014 г. цените са нараснали най-много в Бургас с 3%, следван от София с 2% ръст и Пловдив с 1.35%. Във Варна средните продажни цени се запазват без промяна.

Същевременно статистиката на БНБ с данни към септември 2014 г. отчете понижение в ипотечния портфейл на банковата система, чиито обем е намалял с над 100 млн. лева от началото на годината.

Важен момент за банковата система през 2014 г. бе въвеждането на промените в Закона за потребителския кредит. Банките успешно преминаха към новите регулации, като не се сбъднаха прогнозите на някои анализатори за поскъпване на кредитите в резултат от измененията в закона.

След промените се очертава тенденция на все по-голям интерес към ипотечни кредити с фиксирана лихва за дълъг период от време. Търсенето на такъв тип кредити е породено от политическата и икономическата обстановка в страната и желанието на потребителите да имат по-голяма сигурност в дългосрочен план, сочи анализът на Пощенска банка.