Разходите по отглеждането на дете са скочили с 58% за последното десетилетие. Според изчисление на британски икономисти, до достигането на 21-годишна възраст едно дете струва на родителите си точно 222 хил. паунда. Преди 10 години разходите на семействата за били значително по-малки, а причина за това е поскъпването на образованието и скокът на разходите за детегледачки или детски градини. 

Разходите за образование, в които се включват униформите, посещаването на клубове по интереси и таксата за университет са скочили от 32 593 паунда до 72 832 паунда, което е 124% скок. Разходите за детегледачки и детска градина са скочили с 61% от 39 613 паунда до 63 738 паунда.

Родителите харчат средно по 19 270 паунда за храна и 16 195 паунда за почивка и ваканции на дете до навършването на пълнолетие.

Изследването се допълва с анкета, която показва, че 27% от родителите са купили на детето си електронно устройство през последните 12 месеца, като 16% от тях са взели лаптоп или таблет на детето си. Годишно родителите харчат по 302 паунда за подобни устройства, с които си играят децата им.

Почти във всички сфери на живота цените са се вдигнали, като само при облеклото има тенденция за намаление на цените с 5%, спрямо данните за 2003 година, когато за пръв път е направено проучване за разходите за издръжка на едно дете до пълнолетие.

За да успеят да издържат на големите разходи, родителите са принудени да правят икономии в семейния бюджет. Повече от една четвърт от семействата или 27% заявяват, че се лишават от някои храни, а 68% признават, че са се насочили към по-евтини заместители на продуктите, които ползват. Други 56% следят намаленията по магазините и ползват ваучери за отстъпки.

Най-скъпо излиза да отгледаш едно дете в Лондон, където родителите се изправят пред разход от общо 239 123 паунда, показва още изследването.