Туристическа агенция мами клиенти със самолетни билети. Това показа  разследване на Нова телевизия. За схемата потърпевши са съобщили в прокуратурата и МВР. Измамата е установена при поръчката на билети онлайн. Агенцията отчита сделката като направена, но след като изпрати на клиента електронния билет, го анулира в съответната авиокомпания. За това се заплаща глоба, но по сметката на агенцията постъпват върнатите за билета пари.

Според репортаж на Нова телевизия, туристическата агенция е „Ефект Травел“, собственик и управител на която е Георги Богданов. Потърпевшите сочат него като виновник на провалените им екскурзии.

Управителят на туристическата агенция, срещу когото са заведени над 20 жалби в полицията, е неоткриваем за органите на реда. Компанията е във влошени бизнес отношения с редица фирми, защото няма лиценз за издаване на билети.  Това става чрез други фирми, с които той сключва договори, но не ги изпълнява.

В отговор от Министерството на туризма препратили случая в Комисията за защита на потребителите. В същото време полицията продължава да разпитва свидетели, а упревителят на фирмата ще трябва да даде обяснение пред разследващите в понеделник. 

Потърпевшите имат право да търсят парите си от фирмата издала билета, а не само от този, който прави резервациите. Всички представители на засегнати фирми по веригата обаче са отказали коментар по проблема и са помолили за дискретност, заради уронване на авторитета им, съобщава Нова телевизия.