Преките инвестиции в страната за осемте месеца на годината възлизат на общо 873 млн. евро, показват данните на Българска народна банка, публикувани днес. През август у нас са влезли 21.56 млн. евро под формата на преки инвестиции.

За сравнение, през периода януари - август миналата година преките инвестиции са били по-малко и са възлизали на 516.5 млн. евро.

Основната част на тези инвестиции е под формата на дялов капитал за общо 541.9 млн. евро. Малко по-големи от миналогодишните са и постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти. За периода те възлизат на 157.5 млн. евро, е видно от данните на централната банка.

Промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити е положителено число и добавя 262.1 млн. евро в сметката на инвестициите.

Размерът на реинвестираната печалба за осемте месеца на годината е 69 млн. евро при 92.9 млн. евро към същия период на миналата година.

Запазват се позициите на най-големите инвеститори у нас, като в края на август лидер е Холандия с 498.7 млн. евро, Швейцария със 104.9 млн. евро и Русия с 97.2 млн. евро. Най-голямо е изтичането на капитал към Германия (-142.7 млн. евро) и към Гърция (-64.4 млн. евро).

България увеличава преките си инвестиции в чужбина със 104.5 млн. евро в края на август, показват още данните на народната банка. Само през август са инвестирани 0.9 млн. евро.