Джон Брауит напуска Apple само след шест месеца след като оглави отдела за продажби на дребно на най-голямата по пазарна капитализация компания в света, пише The Telegraph.

 

Apple не предлага обяснение за напускането на Брауит, което е твърде изненадващо, тъй като той беше първият новоназначен мениджър от сегашния изпълнителен директор на компанията Тим Кук. През януари Кук заяви, че Брауит не е "като никой друг, който сме се срещали".

 

А за самия Брауит това беше златна възможност. За добре дошъл в Apple той получи обещание да вземе 56 млн. долара през следващите 5 години.

 

Новият директор за продажбите на дребно веднага се задейства и намали боря на служителите в магазините на компанията, както и работното им време. Последните прогнози от Apple показват, че тези промени имат ефект, като се очаква продажбите в обектите на производителя на iPhone да нараснат през четвъртото тримесечие до 4.2 млрд. долара, от 4 млрд. долара през предходните три месеца. Междувременно Брауит получи 5000 акции на Apple.

 

Дружеството пусна новината докато инвеститорите са фокусирани върху заплахата от урагана Санди.

 

Междувременно компанията напуска и друга водеща фигура – програмистът Скот Фортсол. Той дойде в Apple, когато Стив Джобс се върна в компанията през 1997 г. Вероятна причина за напускането на Фортсол са проблемите в навигацията на новата операционна система iOS 6. Фортсол отговаряше за разработването на софтуера за iPad и iPhone.

 

От Apple съобщиха, че търсенето на директор за магазините на компанията вече е започнало, а Фортсол ще остане като съветник на Кук през следващата година.