Няколко членове на Европейската централна банка са гласували днес за понижение на основната лихва, но мнозинството от членовете са били "За" запазване на сегашната лихва от 1%. За евентуална промяна на лихвата би могло да се помисли другия месец, макар ситуацията сега да не прилича на ситуацията след колапса на Лимън Брадърс, когато монетарните власти по света реагираха именно със сваляне на лихвите, за да помогнат на икономиката. Това стана ясно по време на пресконференцията с президента на ЕЦБ Марио Драги. 

Макар анализаторите да очакваха, че банката няма да промени лихвата, в публичното пространство се изказваха хипотези, че може и да има и изненада, тъй като ситуацията с дълговата криза в Европа се задълбочи заради Испания. Тя изпадна в затруднение да разреши сама кризата с четвъртата по активи банка Bankia, която се нуждае от € 19 млрд. помощ.

На въпрос дали смята, че правителството на Испания трябва да помогне на банката, Драги настоя, че не е работа на ЕЦБ да подтиква правителствата да правят каквото и да било, тъй като това е в техните правомощия.

Драги каза още, че правителствата са тези, които трябва да решат дали да си взаимодействат с Европейския фонд за финансова стабилност, а не да очакват препоръка от инстанции като ЕЦБ. Всяко решение за употребата на пари от Европейския фонд за финансова стабилност трябва да бъде подчинено на анализ за необходимостта от средства и анализ за възможностите на даденото правителство да окаже подкрепа.

Драги изложи възгледите си и по темата за Европейският стабилизационен механизъм, който според някои политици трябва да участва директно в рекапитализиране на банките в Европа. Това е забранено в момента и според Драги не трябва да се променя. От една страна това би помогнало за успокояване на ситуацията без да се покачва дълга на държавите. Но от друга страна този въпрос има и други измерения, които трябва да бъдат вземани под внимание. Така например, за да подпомага директно банките, фондът ще взема в замяна акции на тези банки. "Ние не сме структурирали Европейският стабилизационен механизъм да бъде акционер в европейския банков сектор", обясни Драги. Не е вярно и че обстоятелствата ни притискат да го направим, допълни той.

Президентът на ЕЦБ посочи още, че програмата по дългосрочно рефинансиране на банките LTRO все още не е приключила и призна, че големият ефект от нея още не е усетен.

Базираната във Франкфурт институция ще продължи да работи за осигуряването на ликвидност за платежоспособните банки. Според него кредитните потоци в Европа се стабилизират.