През първата седмица на фервуари на Русенската стокова борса са регистрирани заявки "продава" за над 140 млн. лв., потвърди пред Дарик радио и изпълнителният директор на Пловдивска стокова борса Красимир Дафчев.

 

Става въпрос за бързо ликвидни стоки от Държавния резерв като метали, масла, дървен материал, жп релси и др. Това и според Дафчев е прецедент в борсовата търговия.

 

За сравнение, за цялата 2013 г. от Държавния резерв на Пловдивска стокова борса са изтъргувани стоки за едва 190 000 лв. Oбщият оборот на Русенската стокова борса пък за миналата година, заедно с обществените поръчки, възлиза на 10 млн. лв.

 

Дафчев уточни, че до момента атрактивните стоки от Държавния резерв са били концентрирани предимно на Софийска стокова борса (ССБ), а на останалите две борси в Пловдив и Русе са пускани предимно залежали продукти от военновременните запаси.

 

"Явно ядосани членове на софийската борса са си купили русенската борса" предположи не без ирония една от възможните версии Красимир Дафчев. Той заяви, че това, което се случва, е вътрешна политика на борсите и няма как да се коментира в детайли.

 

Според него обаче е видимо, че пазарът се изкривява, но е изключително сложно да се докаже какво точно се случва.

 

Единствените, които могат да сезират Комисията за защита на конкуренцията, са заинтересовани бивши членове на русенската борса, които явно не се допускат да търгуват с този вид бързоликвидни стоки от Държавния резерв, а Държавната комисия по стоковите борси и тържищата е единственият орган, който има информация за това кой на кого продава, каква стока и на какви цени, категоричен е Дафчев.

 

Възможно ли е държавата да провери сама себе си за сделки, от които се предполага, че се източва собствената й хазна?

 

От Държавната комисия за стоковите борси и тържищата заявиха, че реално нарушение на закона няма.