След продължителни преговори парламентарните групи на БСП и АБВ събраха необходимите подписи за сезиране на Конституционния съд по законопроекта за ратификация на дълга на стойност близо 16 млрд. лева. Това обяви в Народното събрание зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов.

До скоро единственият друг депутат, който бе подписал подписката бе независимият Велизар Енчев. Въпреки заявката на лидера на АБВ Георги Първанов, че формацията му ще подкрепи тази подписка, дълго време това не беше факт, а двете парламентарни групи взаимно се обвиняваха по темата.

В близките дни ще има възможност подписката да се внесе в Конституционния съд, каза Стоилов. Според него въпросът е много сериозен, мотивите са подробни и според БСП искането трябва да се разгледа, а след това съдът да се произнесе по същество.

Така социалистите отново застават обединени срещу ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. По-интересно е, какво ще стане, ако съдът уважи искането на БСП?

Наистина решението няма да действа със задна дата, но България е регистрирала програмата си за емитиране на облигации за 8 млрд. евро на фондовата борса в Люксембург. Това беше и една от основните причини лихвите по новите задължения на държавата да намаляват. Инвеститорите обичат предвидимостта.

Ако обаче Конституционният съд реши да отмени програмната за емитиране на облигации на правителството, пазарите ще реагират с повишение на рисковата премия за българския дълг.

Стоилов просто коментира, че решението на съда ще действа за в бъдеще и тези пари, които не са изтеглени, няма да могат да бъдат емитирани като дълг. Той добави, че вероятно ще има допълнителни разговори между ръководителите на двете леви партии.