Двама мъже и една жена са задържани в хода на специализирана операция срещу противозаконното усвояване на ДДС. Според събраните до момента данни, управляваните от задържаните фирми са натрупали над 5 млн. лв.  задължения  към държавния бюджет.

Операцията по разкриването им е извършена от сектор “Изпиране на пари” при ГДБОП, СОБТ, ДАНС, НАП и разследващи полицаи от ГД „Досъдебно производство” под ръководството на Софийска градска прокуратура. Целта на операцията е разкриването и документирането на дейността на организирана престъпна група, занимаваща се с противозаконно усвояване на ДДС в особено големи размери, лихварство и изпиране на пари.

По данни на разследващите, схемата е разработена и ръководена от собственика на няколко търговски дружества, а осчетоводяването ставало под ръководството на съпругата му. За тях работели множество служители – секретарки, охрана, шофьори, счетоводителки. Лидерът на групата Р.Д. /47 г./ е криминално проявен.

С постановление на Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство по чл. 321 и по членове 252, 253 и 255 от НК срещу двамата съпрузи и техен служител – И.Н. /35 г./, криминално проявен и многократно осъждан. Срещу него има 14 заявителски материала за различни престъпления – кражби, грабеж, противозаконно отнемане на автомобил, нарушаване на обществения ред и други престъпления. Излежал е и 6 ефективни присъди „лишаване от свобода” с продължителност от 4 години и половина до 10 месеца.

В хода на проведените действия по разследването са извършени претърсвания и изземвания от пет адреса в столицата. Иззети са счетоводни документи, над 10 компютърни конфигурации, над 50 касови апарата и големи парични суми. Тече проверка за броя и стойността на недвижимата собственост, която лидерите на организираната престъпна група притежават, както и за произхода на средствата, с които тя е придобита. Според събраните данни към момента, управляваните от тримата фирми са натрупали над 5 милиона лева задължения  към държавния бюджет.

Действията по разследването продължават.