Преди срива през 2008 г. Българската фондова борса се беше превърнала във високорисков спекулативен пазар, който имаше само една посока – нагоре. Когато възходящият тренд беше прекъснат, инвеститорите просто си взеха парите и си тръгнаха, тъй като ограниченията за търговия с къси позиции не позволяваха здравословна низходяща корекция.

Така през следващите няколко години БФБ беше на практика неликвиден, високоволатилен пазар.

След 2013 г., обаче търговията с акции започна постепенно да се стабилизира. Освен това късите позиции бяха позволени, макар и в доста ограничен вариант. А цените на акциите и фондовите индекси тръгнаха нагоре.

Водещият индикатор SOFIX достигна следкризисен връх през 2014 г. и после отново започна да пада, губейки близо 100 пункта през последните 12 месеца.

Инвестициите при такава конюнктура на пазара изглеждат доста рисково начинание, а не е задължително да е така.

Ликвидността на търговията има силно значение само при спекулативните покупки. Ако обаче инвеститорът влага парите си с цел печалба от дивидент, той може да постигне добра дългосрочна доходност при сравнително малък риск.

А има редица български публични компании, чиито акции са волатилни в краткосрочен план, но поскъпват в дългосрочен.

Обикновено това са печеливши дружества, с добри финансови показатели и стабилен основен бизнес.

Пример за такава компания е Албена Инвест Холдинг АД. Днес от дружеството, което управлява курортния комплекс Албена, съобщиха, че ще раздадат дивидент от 0.50 лв. на акция за 2014 г.

През последните 12 месеца акциите на компанията са поскъпнали на БФБ с близо 5%. При цена от 6.7 лв. за лот, общата доходност за периода, с дивидента надхвърля 12%.

Ако я сравним с дохода, предлаган от едногодишен влог в банка, ще видим, че инвестицията в акции на Албена Инвест преди година сега би донесла 3.5 пъти по-висока печалба.

От тази гледна точка покупката на акции на БФБ се превръща в дългосрочно вложение. И тук може да се инвестира, следвайки стратегията на милиардера Уорън Бъфет.

Според него цените на акциите може да са чудесен показател за успеха на една компанията, но самият той предпочита да анализира икономическите основи на бизнеса, в който влага парите си.

Ако фирмата е стабилна и води политика с дългосрочни цели, то нейните акции ще поскъпват.