България ще избегне рецесията през следващата година, въпреки очакваното свиване на износа и натиска върху пазара на труда, считат анализаторите от UniCredit в тримесечния си отчет на икономиките в Централна и Източна Европа. Поради влошаващите се икономически перспективи на еврозоната обаче, най-голямата банка у нас понижава прогнозата си за ръста на българския БВП през 2012 г. от 2.6% на 1.5%.

Друг фактор, който ще попречи на икономическия ни растеж, е спадът на инвестициите, особено ясно виден през третото тримесечие на 2011 г. Негативно за растежа ще се отрази и деливъриджът, т.е. намаляването на финансовата задлъжнялост, в корпоративния сектор. Продължава да ни дърпа надолу и твърде бавното възстановяване на пазара на недвижими имоти.

Впрочем повечето от тези прогнози бяха направени още в предходния тримесечен анализ на банката; освен ревизията на БВП новото е, че икономистите на UniCredit очакват през 2012 г. допълнителен натиск за свиване на баланса на корпоративния сектор.

Влошаването на външните условия не само ще ограничи износа, но също така се очаква да повлияе негативно на пазара на труда у нас. Безработицата догодина като цяло ще запази стойностите си от 2011 г.: 12.2% е прогнозата на италианските анализатори. Чак през 2013 г. може би ще видим подобрение, когато нивото на безработица намалее до 11.7%.

В конкретни цифри, БВП на България през 2012 г. се очаква да е 39.5 млрд. евро след 38.3 млрд. евро през 2011 г. Догодина се чака 1.5% ръст на потреблението и 1.8% ръст на инвестициите /след като през 2009 г. инвестициите намаляваха със 17.6%, а през 2012 г. с 16.5%, т.е. те ще са на дъното/.

Според UniCredit, държавните разходи догодина ще продължат да спадат, с 1.6%, което на практика означава четвърта поредна година намаляване на публичните разходи в България.

Всичките негативни макроикономически данни няма да позволят на работодателите да си развържат кесиите и месечното възнаграждение на работещите ще нарасне до 361 евро средно, което се равнява на 3.1% годишно увеличение - по-висок прираст от икономическия растеж в страната, но в цитираните данни за заплатата не се включва ефектът на инфлацията.

Като цяло експертите на банката са на мнение, че за България риск от рецесия няма – както заради силата на публичния сектор, така и на сектора на домакинствата. Действително, очаква се външното търсене да намалее, но няма да станем свидетели на срив, като този наблюдаван в началото на 2009 г. Спадът на износа ще е в размер на 0.4%, а на вноса – 0.7%.

Според UniCredit, завръщането към по-нормални темпове на растеж на българската икономика ще бъде постепенен процес, които ще се развива през следващите две или три години.

Най-големият риск по този път са свиващите се инвестиции, които през третото тримесечие на настоящата година реализираха притеснителния спад от 13.5% на тримесечна база. Този отказ от инвестиции се дължи на ескалацията на дълговата криза в еврозоната, което кара българските компании да заемат защитна позиция.

Фирмите ни замразяват инвестиционните си планове и трупат високо ликвидни активи, за да могат по-лесно да посрещнат нуждите си от външно финансиране, смятат икономистите.

Предпазливи домакинства и все по-независима от чуждо финансиране банкова система са българските реалности, според UniCredit.