Редица български правителствата систематично са работили срещу развитие на проучванията за нефт и газ в Черно море и на сушата в България, с изключение на някои фирми, които са били под контрола на Русия. Това коментира пред БНР Христо Казанджиев, експерт от Български енергиен форум.

Останалите компании винаги са имали много сериозни проблеми, посочи той.

Търсенето за нефт и газ в българската акватория на Черно море датира от над 25 години, по-интензивно след 1991 г.

"Тези проучвания показаха, че в българската акватория на Черно море има природен газ, за съжаление той е концентриран в малки находища", посочи Казанджиев.

"Следващият етап на проучванията – дълбоководната част, ще започнат в началото на следващата година", заяви той.

"Проучванията се свързват с огромни надежди от страна на българската икономика за откриване на по-значителни находища на природен газ. Към настоящият момент по-сериозни оценки и по-големи перспективи за откриване на големи находища от нефт и газ са налице в блок „Хан Аспарух“, който е на границата с Румъния. Както поради приключилите сеизмични проучвания, така и поради факта, че на север от този блок е открито едно значително находище в румънските териториални води", отчете експертът.

По отношение на блоковете „Терес“ и „Силистар“ Христо Казанджиев поясни, че откритите до момента находища са твърде далеч от тях - в турски териториални води. Според него са необходими ясна политическа воля и стратегия за стимулиране на чуждестранните компании, за да продължат сондажите в Черно море.