Deutsche Bank излезе със съобщение, че има опасност до края на годината рейтингът на Франция да бъде поставен за преразглеждане с перспектива за понижение. Причина за това е корпоративният сектор в страната. Той отчита слаби печалби и нестабилност, с което дава основания на банките да му поставят по-високи изисквания при отпускането на кредити.

От Deutsche Bank уточняват, че правителството на Франция разполага с възможност за подкрепа на сектора, но тези мерки трябва да бъдат взети бързо. Проблем обаче създават предстоящите избори, което означава, че вземането на едно толкова деликатно политическо решение ще бъде трудно.

Почти веднага след анонса на Deutsche Bank, агенцията за кредитен рейтинг Moody's Investors Service излезе със становище, вървящо в същата посока. В годишния си доклад за Франция рейтингът на страната Ааа със стабилна перспектива се потвърждава. Но в същото време агенцията отчита отслабване на финансовата мощ на френското правителство заради икономическата криза като цяло и заради кризата с дълговете на страни от еврозоната.

Moody's съзира опасност от това, че с този си рейтинг Франция може да си изкуши да се натовари с нови дългове. През следващите месеци пред страната ще се отворят редица предизвикателства, като например, необходимостта от осигуряването на допълнителен финансов ресурс за страните от еврозоната или за стабилизиране на банковата система в страната. Това ще се отрази съществено в баланса на правителството.

Неотдавна и Credit Suisse предупреди за нестабилност в еврозоната като посочи, че 66 европейски банки ще се провалят на третата серия от стрес-тестове. Според анализ на финансовата институция секторът се нуждае от милиарди евро свеж капитал, за да подсигурят функционирането си при неблагоприятно развитие на дълговата криза в зоната.