Предприятията, произвеждащи текстил и облекла, се очаква да завършат годината с износ близък или по-голям от рекордната стойност от 1.86 млрд. евро, достиганата през 2014 г. Това обви пред БТА Анастасия Симеонова, ръководител проекти в Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

Основният пазар на българската продукция продължава да бъде Европейският съюз, допълни Симеонова.

По думите ѝ, над 90 на сто от производството в бранша е предназначено за износ, като тази тенденция е устойчива, предвид все още слабото вътрешно търсене.

Заради санкциите върху Русия към момента има спад с близо 13 на сто на годишна база в експорта за руския пазар, но в абсолютни стойности понижението не е голямо и не буди тревога, коментира Симеонова.

По-скоро отслабването на руския пазар може да се отрази косвено чрез намаление на поръчките от европейски клиенти, които оперират в Русия.

От 2007 г. броят на заетите в текстилния сектор в България е намалял с около 60 хил. В момента в него работят 104 хил. души, което представлява близо 5 на сто спад на годишна база.

В същото време основен проблем за бранша е липсата на кадри - както квалифицирани, така и неквалифицирани. Бизнесът се нуждае също и от спешни промени в Кодекса на труда, които да направят трудовия пазар по-гъвкав и конкурентен, отбеляза Симеонова.