В София е регистриран рекорден ръст от 31% при продажбата на имоти. Само за три месеца са продадени 4 805 жилища.

Купувачите предпочитат да купуват тухлени жилища, а не панелки или ЕПК строителство.

Това става ясно от данните на Агенцията по вписванията за продажбите на жилища през първото тримесечие на 2015 г., пише "Новинар".

От новозакупените жилища 70% са тухлени, а жилищата в панелни и ЕПК сгради са равно предпочитани и представляват по 15% от осъществените сделки.

Забелязва се и друга интересна тенденция. Желанието на новодомците да отопляват имота си с централно парно все повече намалява. Едва 50% от хората са предпочели услугите на ТЕЦ. Най-много продажби са осъществени в столичните квартали "Младост", "Витоша", "Манастирски ливади" и "Бояна".

Преобладава търсенето на двустайни апартаменти, които са 45% от всички, а 40% са тристайни. Останалите продажби са на гарсониери, многостайни апартаменти и къщи.

Средната площ на закупените апартаменти е 74 квадратни метра. Най-предпочитани са имотите до 50 000 - 55 000 евро. Средната цена на продадените апартаменти в София e 771 евро на квадратен метър.

По-често се предпочитат сгради ново строителство. Освен за живеени, новите собственици на имоти ги търсели и за инвестиция, като основното им намерение било след това да го преотдадат под наем.