Тази година България ще произведе между 4 и 4,6-4,7 млн. тона пшеница, прогнозира земеделският министър Димитър Греков в предаването „Седмицата" на Дарик. По прогнози на американското министерство на земеделието родната зърнена реколта ще възлезе на 4,6 млн. тона, което ще направи 2013-а една от най-добрите в последните десет години. Миналата година бе произведено 4,2 млн. тона зърно. 

Министър Греков обаче направи уговорката, че земеделското производство понякога е трудно за прогнозиране, защото както има около 700 кг. от декар среден добив при някои производители, така има и среден добив от 450 кг от декар. 

Греков каза, че не очаква хлябът да поевтинее, но не смята, и че цените на насъщния ще се повишат при очакваната реколта. 

Земеделските производители имат право да протестират заради случващото се в сектора през последните години, заяви министърът. 

Той засегна темата за застрашените от затваряне млечни ферми в края на годината. От данните досега 33 хил. от общо около 80 хил. ферми не изпълняват изискванията на ЕС. Греков уточни, че в момента тече одит за актуалното състояние на проблема и до седмица ще бъдат ясни резултатите от него. 

След като стане ясно какво се случва в сектора след няколко поредни удължавания на преходния период за фермите, които не отговарят на изискванията. Има възможност да искаме от Брюксел ново удължаване, но то не решава големите проблеми, убеден е земеделският министър.