UniCredit обяви рекордна годишна нетна загуба в размер на 14 млрд. евро. Най-голямата банка в Италия по активи реши да изчисти баланса си с големи отписвания на лоши дългове в навечерието на европейските стрес тестове, които ЕЦБ ще проведе по-късно тази година, съобщава Financial Times.

 

Вероятно UniCredit е първата от няколко италиански банки, които ще отчетат солидни загуби, заради опитите им да подобрят качеството на активите си.

 

Обявявайки планове да започне да плаща дивидент в акции вместо в пари в брой, UniCredit отчете, че може да "изключи необходимостта от ново увеличение на капитала".

 

Банката докладва коефициент на капиталова адекватност от 9.4 на сто, съобразно с изискванията на Базел III, включително 1.4 млрд. евро печалба от дела си в Bank of Italy. Така капиталовата база на UniCredit надхвърля регулаторния минимум, но при условие, че повечето големи банки в еврозоната имат коефициенти на капиталова адекватност над 10 на сто.

 

UniCredit също така стана първият италиански заемодател, който създава вътрешна лоша банка за ипотечни кредити на стойност 87 млрд. евро, две трети от които са обезценени на 80% от 2009 г. насам.

 

Рекордната загуба за 2013 г. е причинена от обезценка на търговска репутация на стойност 9.3 млрд. евро в Италия и в цяла Централна и Източна Европа.


UniCredit също така провизира с 9.3 млрд. евро загуби по заеми само през четвъртото тримесечие и общо с 13.7 млрд. евро през цялата година. Така провизиите вече обхващат 52 на сто от лошите кредити в портфейла на банката.

 

От UniCredit очакват да отчетат нетна печалба от 2 млрд. евро за 2014 г., която ще нарасне до 6.6 млрд. евро през 2018 г.