Цените на храните в световен мащаб през декември 2010 г. са били най-високи, откакто се водят изследвания /1990 г./ – показва публикуваната днес статистика на FAO, организацията на ООН за храни и селско стопанство.

Индексът, изчисляван от световната организация, през миналия месец показва значение от 215 пункта. През ноември индексът беше 205 пункта. За сравнение, през 2008 г., която ще остане в историята като годината на гладните бунтове, индексът на цените на храните е 191 пункта. Тоест през декември 2010 г. цената на храните е с 7.3% по-висок, отколкото през годината на последната глобална продоволствена криза. Предишният пик от 213.5 пункта беше през юни 2008 г.

Според FAO ръстът на цените от последния месец не дава основания да се говори за криза, но главният икономист на организацията Абдолреза Абасиан определя ситуацията като „алармираща“. При това, според него е „глупаво да се твърди, че това е върхът“ - цитира го Financial Times.

Характерно е, че този път ръстът в цените е засегнал не само бедните държави, но и по-богатите страни. Водещи компании като Kraft Foods и McDonald's са принудени да вдигат продажните си цени. Вероятно това е една от причините за слабото представяне на тези утвърдени имена напоследък на фондовите борси и дава важен сигнал за избор на инвеститорите.

По-високите цени на храните водят до повсеместен ръст на инфлацията, която в Европа вече излезе извън целевите значения на Европейската централна банка. В България все повече анализтори прогнозират инфлацията за цялата 2010 г. да възлезе на 5% - в момент, когато заплатите и пенсиите са замразени. През ноември годишното поскъпване при храните у нас беше 3.9%.

В индекса на FAO се вижда, че най-сериозно е поскъпването при зърнените храни, които са достигнали 238 пункта през декември от 223 пункта през ноември. Олиото и мазнините са поскъпнали в световен план с 8.2% само за месец. Захарта се е изкатерила до 398 пункта. Месото за един месец се е изкачило с 4.4% до 142 пункта.

В последния аналитичен доклад за храните на FAO, който беше изготвен през ноември тази година, беше посочено, че вниманието в момента е обърнато към състоянието на реколтата през 2011 г., което ще е от критично значение за сигурността на световните пазари. „Международната общност трябва да бъде готова за нови шокове /в доставките на храни/ през 2010 г.“ - зави тогава FAO.

За щастие на азиатските и африканските политици, цената на ориза, от която зависят 3 млрд. души, остава относително стабилна и е далеч от рекордите. Но при пшеницата ситуацията е обтегната.

Рекордните цени на храните поставят още по-остро въпроса за свободната търговия и субсидиите в селското стопанство. През 2010 г. страните по света са внесли хранителни продукти за над 1 трилион долара, очаква се през 2011 г. тенденцията да се усили. Валутните флуктоации също имат негативен ефект върху пазара на храни по света.