Рекордните 5 мил. тона пшеница и около 800 хил. тона ечемик са очакваните добиви тази година въпреки дъждовното време. Това каза земеделският министър Димитър Греков, който участва в ритуал по официалното откриване на жътвена кампания.

 

Засетите площи в цялата страна са около 11 млн. декара и затова се очаква по-голям добив. В тазгодишната кампания по жътвата ще участват 8 518 зърнокомбайна, което е с 3% повече от 2013 г. Към момента унищожените заради лошото време площи са 32 хил. декара, пише "Стандарт".

 

"За разлика от есенните култури, пролетниците са в отлично състояние", обяви министърът. Най-много пропаднали площи с есенни култури има в област Плевен. Министър Греков призова земеделските производители своевременно да подават заявления за обезщетения в службите по земеделие, за да може максимално бързо да бъдат извършени обследвания на пропадналите площи.


Освен дъждовете друг проблем в началото на жътвата остават неразбориите с ваучерите за гориво. "Всички големи бензиностанции приемат ваучерите за гориво, но има проблем с по-малките. Искам да ги уверя, че ваучерите са добре защитени и са сигурни, така че няма основание за притеснение", каза министърът.