Разходите за международни трансфери на футболисти скочиха до рекордните 3.7 милиарда долара през 2013 г., нараствайки с 41 на сто спрямо предходната година, според доклад, публикуван от управителния съвет на FIFA.

 

Английските отбори естествено водят в тази класация, с похарчени 913 милиона щатски долара за международни трансфери, което е увеличение с 51% спрямо предходната година. На практика Висшата лига формира една четвърт от глобалния футболен пазар.

 

Италианските клубове също харчат пари с рекордна скорост. През 2013 г. те са дали за футболни трансфери от други държави 475 млн. долара или със 120% повече, отколкото през 2012 г. Всичко това на фона на вече станалите традиционни сериозни финансови проблеми на отборите от Каучото.

 

Най-скъпият трансфер за миналата година е този на уелската звезда Гарет Бейл в Реал Мадрид, от който Шпорите от Тотнъм прибраха 91 млн. евро /124 млн. долара/. Второто място заема уругваецът Единсон Кавани, който смени Наполи с ПСЖ за 64.5 милиона евро

 

Според FIFA добрата година в Англия е била подсилена от договора, подписан за три сезона, между Висшата лига и BskyB и BT на стойност 3.02 млрд. паунда /5 милиарда долара/, което е увеличение със 70% спрямо предишната сделка за предаване на мачовете и реклама в английското футболно първенство.

 

Данните сочат, че 82 на сто от разходите за трансфери идват от 9 страни - Англия, Италия, Франция, Испания, Германия, Русия, Украйна, Турция и Португалия.