Средната температура на въздуха на Земята достигна през юли най-високите си стойности за последните 4 хиляди години.

Данните бяха оповестени от NASA и японската метеорологическа агенция JMA. Месецът пък е бил най-горещият юли за последните 200 години.

Средните температури през миналия месец надвишават предишния рекорд, достигнат през юли 2011 г. с 0.02 градуса по Целзий.

Всеки месец на 2015 година влиза в топ 4 на най-топлите от 1880 г. насам., съобщават от NASA с уговорката, че данните подлежат на прецизиране.

Обезпокоителният извод американските и японските учени правят въз основа на косвени признаци за температурата на планетата, като годишните дървесни кръгове, състоянието на коралите и ледниците, които позволяват да се сравнят климатичните условия за последните няколко хилядолетия.

От Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ класифицираха тазгодишният Ел Ниньо като "значителен и засилващ се", но ако температурата на океана се задържи с два градуса по-топла за три последователни месеца, феноменът може да бъде обявен за "много силен" - нещо, което се е случвало само два пъти, откакто е открито климатичното явление.

Ел Ниньо е феномен, който се повтаря през приблизително 5 години в зоната на тропиците в Тихия океан. Той се характеризира с по-високо атмостферно налягане и засушавания в глобален мащаб.

Изненадващо силният Ел Ниньо през 1998 година вероятно доведе до загиването на 16% от рифовите екосистеми в света, като временно повиши средната температура на въздуха на Земята с 1.5 градуса по Целзий.

Засилването на явлението води до засушавания и по-слаби реколти в цял свят. По време на последния Ел Ниньо през 2010-2011 г. храните поскъпнаха драстично.

През 2011 г. индексът на Организацията по прехрана и земеделие към ООН за цените на храните в глобален мащаб достигна рекордните 229.9 пункта. За сравнение през юли 2015 г. стойността на индикатора е 164.6 пункта, което е едно от най-ниските му нива за последните 6 години.

От организацията обаче не са оптимисти за 2016 г. като прогнозират сериозна криза в резултат на "екстремния климат".

Подобно на 2007/2008 г. храните в глобален мащаб могат да поскъпнат със 100%, заради ефекта на Ел Ниньо, който ще предизвика суша в основните производители на соя и царевица, по-слаби от обичайното мусони в Индия и възможни сериозни загуби на реколтата от зимна пшеница в региона около Черно море. В същото време за поскъпването на храните ще допринесат и ограниченията върху износа на Русия, както и продължаващият конфликт в Украйна.

В началото на лятото тази година, слабите мусони в Индия вече предизвикаха паника на пазара на ориз, като Мианмар, Шри Ланка, Египет и Непал наложиха ограничения върху износа. А големи вносители като Нигерия, Малайзия и Филипините тръгнаха да се запасяват, поръчвайки по-големи от обичайните количества.