Много повече компании плащат дивидент на акционерите си, показва анализ на финансиста Хауърд Силвърблат, цитирано в статия на The Wall Street Journal. В структурата на индекса S&P 500 сега има 402 компании, които изплащат дивиденти. Броят им е по-голям, отколкото през 1999-та година. През тази година нови 13 дружества започнаха политика по стимулиране на акционерите.

 

Неотдавна енергийният гигант Exxon Mobil увеличи размера на изплащания дивидент и така се превърна в най-голямата в света по този показател. Следват я телекомуникационната AT&T и Apple. Според анализатора технологичният сектор е на път да се превърне в най-големия източник на дивидентна доходност.

 

"Много неща се промениха за последните 35 години" е цитиран да казва Хауърд Силвърблат. "Схващането, че технологичният сектор може да бъде най-големият източник на дивиденти, е нещо, което не бях и помислял". Според финансиста, въпреки че този сектор е с по-голяма волатилност и риск, той е играч в сферата на дивидентите и трябва да бъде инкорпориран в портфейлите.

 

Акциите, които носят дивиденти, обикновено са търсени във времена на слаб икономически растеж, защото дават сигурност на инвеститорите. През последните години търсенето на такива акции бе в бум заради притесненията около състоянието на американската икономика, дълговата криза в Европа и забавянето на китайското чудо. Дотолкова апетитът към такива книжа се разрасна, че се изкараха становища, че нещата са стигнали твърде далече и твърде бързо. Инвестирането в акции, които носят дивиденти, може да се окаже по-рисково, отколкото се смяташе.

 

Според Хауърд Силвърблат една от възможните пречки пред дивидентната доходност занапред са данъците. Те може да скочат от сегашните 15% на 43.4% през следващата година. Това може да принуди корпорациите да преосмислят политиката си по изплащане на дивиденти на акционерите и да ги накара да се впуснат в обратни изкупувания на акции.