Отново рекордно слаб оборот отбеляза Българската фондова борса през август след силното понижение и през юли. През изминалия месец общата стойност на сделките на регулирания пазар е бил едва 9.29 млн. лв. Това е 77% спад в сравнение със същото време на миналата година и една трета по-ниско от този през юли. За юли намалението на годишна база беше 38%, което показва, че търговията все повече замира.

Допитване на "Капитал" сред участници на пазара през миналата седмица показа, че няма очаквания за възстановяване на обемите на търговията и за покачване на индексите до края на годината.

Дори ваканционните настроения не могат да бъдат извинение за слабото представяне, ако погледнем годишните разлики. Освен това краят на август донесе силни спадове и разпродажби на международните борси, тръгнали от притеснения за китайската икономика. Това може и да не беше добра новина за инвеститорите, защото имаше доста сериозни загуби, но търговията на другите пазари определено не беше замряла. В България международните тенденции така и не се отразиха – нито загуби имаше, нито активна търговия и разпродажби.

Единственият пазар, на който има ръст в оборота, е този на компенсаторните инструменти. Те се използват за плащания при приватизация и търгове за държавни земи. Заедно с обемите на търговия е паднала и пазарната капитализация – с близо 17% за година, до 3.5 млрд. лв. По отношение на представителността най-голям дял от капитализацията е включен в индекса BG40 – в него влизат 40 компании. В останалите индекси те са по-малко, но поне по правилата за включване на дружества те са по-представителни. Компаниите от BG40 са 87% от капитализацията на БФБ, а от BG TR30 са 74%. За Sofix, най-стария индекс, който следи "сините чипове", делът е 60%.

Най-ликвидните компании през август са били "Химимпорт", свързаната с него Централна кооперативна банка, фондът за земеделска земя "Адванс терафонд", по-назад са останали "Софарма" и Първа инвестиционна банка. Посредникът с най-много сделки и най-висок оборот за миналия месец е "Карол". По брой сделки следва "Елана трейдинг", но по оборот на второто място го изпреварва "Първа ФБК".