Големи инфраструктурни обекти за почти 140 млн. лв. ще бъдат изпълнени през тази година в столицата, заяви в интервю за БТА  Любомир Христов, заместник-кмет по транспорта на София.

По думите му средствата по направление "Транспорт и транспортни комуникации" през тази година са насочени към конкретни инфраструктурни обекти с целево финансиране, свързано с изпълнението на Капиталовата програма на Столичната община за рехабилитация, изграждане на по-големи улици и базова инфруструктура. По-голямата част от средствата се осигуряват от три основни източника - европейско финансиране, заемни средства по заема с Европейската инвестиционна банка и собствени средства на общината, които се осигуряват от бюджета на града, отбеляза Христов.

Той посочи, че бюджетната рамка е насочена и към цялостните ремонти на тротоарите, които се изпълняват под формата на програми в различни части на града. Бюджетът е насочен и към мерки за безопасност на движение като подмяна и поставяне на еластични огради и мантинели.

Разработени са малки проекти, свързани с поставяне на бетонови ограничители тип "джърси", каквито има в участък от бул. "Тодор Александров". Целта им е да възпрепятстват извършването на неправилни обратни завои, които увеличават опасността от пътни произшествия. В бюджета е предвидена и програмата за подновяване на шахтите по основните улици и булеварди. Тя се изпълнява успешно вече четвърта година, допълни Христов.

Общо 23 милиона лева са предвидени за текущи ремонти на уличната мрежа като от тях 15 млн. лв. са за изкърпване на дупки. 2 млн.лв. са за обновяване на тротоарите. По линия на Капиталовата програма, която е на стойност 700 млн.лв., средствата за големите инфраструктурни обекти са около 140 млн.лв., каза Христов.

Сред големите инфраструктурни обекти, които предстои да бъдат изпълнени през тази година е реконструкцията на последния етап от бул. "Витоша". Ремонтът на участъка от ул. "Алабин" до ул. "Солунска" вече започна и трябва да приключи през юни, което все пак зависи от метеорологичните условия. Проектът е на стойност 1,5 млн.лв., колкото струваше и ремонтът на обновената част от булеварда.

Работи се усилено по подготовката на началото на реконструкцията на бул. "Цариградско шосе".

В края на април или средата на май трябва да започне и ремонтът на бул. "Витоша" от бул. "Патриарх Евтимий" до входа на Южния парк. Освен ремонт на пътни платна, тротоари, осветление и обозначаване на велотрасе, е много важна подмяната на релсовия път, както и ремонтът на двата моста над бул. "България" и бул. "Пенчо Славейков". Очаква се основните строителни работи да бъдат завършени до началото на септември, уточни Христов.

Заедно с тези два големи обекта ще започне и реконструкцията на бул. "Дондуков". Процедурата е приключила, изпълнителят е избран, посочи Христов.

Предстои и реконструкцията на района около площад "Руски паметник". Бул. "България" и бул. "Цар Борис Трети" по естествени причини се явяват алтернатива един на друг. В значителна част от времето за реконструкцията на "Руски паметник" ще се преместват или изграждат наново подземни комуникации, каза Христов.