Качеството на производство на информация на националната статистика е на европейско равнище. В това е категорична председателят на НСИ Ренета Инджова. От две години статистиката не е получила един допълнителен лев за развитие на своята инфраструктура, а в следващите четири години ще бъде в същото положение, прогнозира Инджова пред bTV.

Неприетата стратегия

Тя обясни, че миналата седмица Министерският съвет е трябвало да приеме с огромно закъснение стратегията за националната статистика за периода 2013-2017, но вицепремиерът с ресор социална политика с внасянето на стратегията е казал, че има забележки към нея, което означава, че е внесена формално и оттеглена реално. „Финансовият министър, който е партньор на статистиката на България и знае какви са тежненията на българската статистика, също казва, че стратегията не бива да се приема в този й вид, защото не е съгласувана", каза Инджова. Тя обясни, че тя е изработена със съгласието на всички министерства още миналата година и декларира, че няма да я внася повече. „Но в Европа знаят, че за първи път влизаме в стратегически период без стратегия", каза Инджова и допълни, че ни грозят санкции за неизпълнение на еврорегламент.

Без пари за развитие на инфрастрактурата. Заплашват ни санкции

Статистиката не е получили средства за развитие на инфраструктурата си в последните две години и според Инджова в следващите четири години положението ще е същото, като тя отбеляза, че това би довело до санкции за страната ни.

„Аз засега съществувам в системата благодарение на една рационална система на използване на живия труд – 1100 души, който работи за европейски проекти и получава за това възнаграждение. Но при липсата на тази инфраструктура след три-четири години институтът ще бъде изцяло декапитализиран, защото той не може да продължава да използва като на ишлеме живия труд на хора, без да има своята инфраструктура", каза председателят на НСИ. Тя допълни, че това е задача на правителството. „Апелирам към българския президент, не знам дали ще му стигне времето за другите му мечти, но санкциите ще започнат да идват в сегашния му мандат и те са в размер, многократно по-голям от този, ако всяка година се дава по милион и половина-два за развитие на инфраструктура", обясни Ренета Инджова, като посочи, че санкциите ще са за неизпълнение на регламентите на Европа, а страната ни е длъжна да произвежда информация.

Инджова чака месеци да освободят заместника й

Инджова заяви, че очаква от седем месеца да бъде освободен нейният заместник Цветан Нанов. Като аргумент за очакването си тя посочи обществена поръчка за покупка на самолетни билети за нуждите на статистиката, които се плащат от европейската статистическа служба Евростат. „В момента Евростат плаща най-скъпите билети в Европа. Има нарушения в обществената поръчка", каза Инджова. Тя допълни, че заместникът й е назначен от правителството и то трябва да го освободи. „Той представлява политическото тяло в правителството и когато има съмнения върху политическите лица на един кабинет, най-добре е те да бъдат отстранявани. Аз не искам да плащам заплата на този служител", коментира Инджова.

Притеснително е, че един служебен кабинет, който се счита за най-ефективният модел, когато има политическа криза и който освен избори може да свърши много други неща е зациклил на темата подслушвания, каза още Ренета Инджова, която беше служебен премиер в периода 1994-1995 година.