Заплатите, които получават военни и полицаи при пенсиониране, ще бъдат намалени.

В момента служителите на МВР, Министерство на отбраната, НСО, затворите и разузнавачите получават до 20 заплати при напускане на системата.

От септември междуведомствена група ще обсъжда три варианта за орязване на екстрите. Първият е всички да получат по 8 заплати, - вторият по 12, а третият предвижда 8 да получат хората от по-нисшия персонал, а по 12 - началниците.

Над 100 млн. лева на година отиват за обезщетения на служители в силовия сектор. Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова поиска допълнително 16 млн. лева, за да изплати обезщетенията на 942 пенсионирани служители от МВР.

Министерство на отбраната също има сериозен недостиг на средства за парите на пенсионираните си кадри. По разчети на финансовите експерти в Министерство на отбраната до края на годината трябват най-малко 40 млн. лв. за покриване на разходите за заплати. Това означава, че и в момента няма средства за изплащане на обезщетения.

От септември експерти от МС ще започнат да правят и анализ на заплатите на чиновниците, за да се реши дали да бъде прекратен "моделът Дянков", с който бе въведен таван на заплатите при първото управление на ГЕРБ.

Таванът скочи само за година – от 2013-а до 2014-а, с близо 1000 лв. Една от най-високите заплати е на директор в централната администрация - 4300 лева.