Бюджет от 3.6 млн.евро до 2013 година може да ползва новоучредената Местна инициативна рибарска група „Шабла-Каварна-Балчик" по ОП"Рибарство", съобщи пред Дарик председателят на сдружението Красимир Кръстев - кмет на Шабла. До 2 декември трябва да бъдат готови документите за регистрация на групата като юридическо лице с нестопанска цел. След регистрацията сдружението ще кандидатства за одобрение пред Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури". Едва след това може да започне работата по проектите.

В страната за дейност по Оперативната програма ще бъдат одобрени вероятно 5 групи. По думите на Кръстев местната рибарска формация има големи шансове да бъде сред утвърдените, защото е много добър кандидат с отлично изготвени документи и качествена стратегия за развитие на рибарската област. „Става въпрос за осъществяване на определени мерки, свързани с инфраструктурата, рибарския инвентар и местата за разтоварване на риба, изграждане на ледохранилища, подкрепа на дейности, свързани с морския туризъм", обясни Красимир Кръстев.

Ако бъде одобрена, Местната рибарска група ще стане члена на мрежа от такива сдружения в другите страни-членки на ЕС и може да бъде подкрепена от европейски фондове, свързани с развитие на рибарството и аквакултурите, допълни Кръстев.