Затоплянето на моретата означава по-малко кислород във водата, което може да има значителен ефект върху размера на рибите, показват проучвания на Университета на Британска Колумбия.

 

Екипът от учени е използвал компютърно моделиране, в което са били включени повече от 600 вида риби от океаните по целия свят. В резултат е установено, че максималната маса на телата на различните видове риба може да намалее между 14% и 20% в периода между 2000 и 2050 г, като най-силно ще са засегнати тези обитаващи тропиците.

 

Учените са били изненадани от резултатите. Известно е, че океанските риби реагират на изменението на климата, което се отразява на прираста на популациите им, но за първи път става ясно, че то влияе и върху размера им.

 

По-големите риби трябва да бъдат в състояние да извличат повече кислород от водата около тях. Ето защо, при по-високи температури и по-малко кислородно съдържание, рибите спират да растат по-рано.

 

Данните поставят много въпроси. На първо място как ще се отрази изменението на климата на видове като рибата тон, чиито популации вече са заплашени от прекомерния улов? При нарастващо население на земята и намаляващите рибни популации, по-малкият размер може да се окаже унищожителен за цели видове, тъй като риболовците ще трябва да улавят повече и по-малки риби.