Деян Бързашки за втори път стана седмичен победител в този сезон на играта Улица на парите. Припомняме, че Деян спечели и голямата награда в миналия сезон. Какви са тайните на неговите успехи - можете да прочетете в следващите редове.

 

Вие за втори  път печелите седмичната надпревара в Улица на парите. Каква е Вашата тайна?

Тайна няма. Това може би се получава от факта, че играя по-рисково от останалите, но сравнено с доходността, която  реализирам, рискът си заслужава. 

Разкажете ни повече за Вашата стратегия.

Използвам фундаментален анализ при вземането на инвестиционни решения. Той включва анализирането както на отделната  компания, така и на потенциала на сектора и икономиката, а също и влиянието на международното положение. Основните източници на информация са отчетите на компаниите, различни финансови коефициенти, пазарният дял и конкурентите, макроикономическата информация, валутните курсове и всяка друга информация, която поради една или друга причина може да повлияе на възвращаемостта от инвестицията. 

Опишете как  взимате решението да купите/продадете  дадена акция.

Основната цел при анализа е да се намери справедливата стойност на една компания, което е различно от цената, на която се търгува на пазара. Ако справедливата стойност на дадена компания е над цената, на която се търгува на пазара, то тогава анализът показва, че акцията трябва да струва повече от пазарната си цена и евентуална покупка би имало смисъл, и обратното - ако справедливата цена е под пазарната, то акцията е надценена и трябва да се продаде. И съответно, когато справедливата стойност достигне пазарната цена - позицията трябва да се затвори. 

Играете ли на външни пазари? Ако да, кои?

Не, не играя. 

Знаете  ли, че Улицата на парите стартира Първия национален междустудентски турнир следващата седмица?

Не.  

В него ще може да се търгува само с индекси  от България и света. Каква ще бъде вашата стратегия там?

До сега не съм търгувал с индекси  и там стратегията, която използвам  с акциите, няма да е актуална. Ще трябва да изпробвам друга стратегия, определено това ще бъде предизвикателство  за мен.