За половин година новият фонд за рисков капитaл NEVEQ II вече е инвестирал около 7 млн. евро от набрания си капитал от 20 млн. евро, съобщи Павел Езекиев, управляващ партньор в NEVEQ II.

Избраните досега проекти са пет и покриват най-различни сектори - дигиталния пазар на имоти, интернет, сателити, пазара на сливания и придобивания и др. NEVEQ II заработи през пролетта на миналата година с 20 млн. евро, от които 70% са еврофондове, осигурени по програмата JEREMIE, а останалите 30% идват от частни инвеститори, привлечени от NEVEQ Capital Partners. В момента текат преговори за увеличение на капитала на NEVEQ II до 30 млн. евро, пише "Капитал Daily".

Това е първият заработил фонд със средства по програма "Конкурентоспособност" от общо три предвидени. Неговият профил е рискови инвестиции. Извън него работят двата акселератора за стартиращи компании и два фонда за коинвестиции. Мениджърският екип на NEVEQ II беше избран от Европейския инвестиционен фонд да управлява фонда за рисков капитал.

"В NEVEQ търсим основно компании, лидери в категориите си. Очакваме всичките 5 компании да успяват да покриват разходите си с приходи в срок от две години, което конкурентите им трудно ще постигнат", коментира Езекиев пред "Капитал Daily". Фондът продължава да оглежда нови възможности за инвестиции.

Първият фонд NEVEQ от 40 млн. долара вече беше инвестиран изцяло, като първите два проекта бяха продадени успешно на други инвеститори. Той също е за технологични компании, но не е с евросредства. В портфейла още е и бързо развиващата се платформа за обработка на големи бази авиоданни Vayant, в която след NEVEQ инвестираха и фондът Cape Capital, германският авиопревозвач Lufthansa и др.