Рязко подобряване на бизнес климата в България през април отчита НСИ. Стойността на показателя се покачва с 1.7 пункта спрямо равнището си от предходния месец, което се дължи на подобрение в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Така индексът на бизнес климата в страната достигна най-високите си нива от средата на 2012 г., като надскочи 15 пункта, и вече се приближава към 20 пункта, при дългосрочно средно ниво от 22.5 пункта.

 

Бизнес климатът в промишлеността се подобрява с 1.4 пункта в сравнение с март поради по-благоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието им през следващите шест месеца.

 

Средното натоварване на мощностите през април е с 1.3 пункта под нивото от януари и достига 69.5%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци

 

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла. Въпреки тези негативни фактори инфлационните очаквания в промишлеността се покачват.

 

През април индексът на бизнес климата в строителството се повишава с 6.8 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, като прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

 

Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с предходното тримесечие - 5.2 месеца при 4.8 за януари. Същевременно и очакванията на

относно новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

 

Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и конкуренцията в бранша.

 

В търговията на дребно бизнес климатът се подобрява с 0.8 пункта в сравнение с предходния месец поради подобрените очаквания на търговците за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-умерени.

 

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша остават основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията.

 

Очакванията на търговците за продажните цени в отрасъла са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

 

През април бизнес климатът в сектора на услугите намалява с 1.8 пункта поради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. В прогнозите си за развитието на бизнеса обаче те остават оптимисти, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца продължават да се подобряват.

 

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене в България.