През август 2015 г. общият износ на България възлиза на 3.8 млрд. лв. и намалява с 1.0% спрямо същия месец на предходната година. Вносът пада много по-силно, с 11.6% на годишна база, до 3.8 млрд. лeвa. Така дефицитът във външната търговия за месеца се свива с 46 млн. лв.

Понижението на износа и вноса се дължи по-скоро на сезонни фактори. Въпреки това данните на НСИ за външната търговия са тревожен сигнал, тъй като става въпрос за спад на ключови показатели на годишна база. Отчетеното свиване на експорта е първото от ноември 2014 г. насам.

На този фон много важен ще бъде докладът за септември, който ще покаже дали икономиката все още може да разчита на износа като двигател на растежа.

Иначе за първите 8 месеца на годината от България са изнесени стоки общо на стойност 30.3 млрд. лв., което е ръст с 8.0% на годишна база. В същото време в страната са внесени стоки за 34.0 млрд., или с 3.1% повече спрямо същия период на предходната година.

Освен единия европейски пазар основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, Сингапур, САЩ и Македония.