Производителите в САЩ значително ще ускорят използването на роботи в своите предприятия през следващите десет години, пише USA Today. Така значително ще намалят производствените си разходи и ще разширят производството си.

Освен това ще бъде увеличена производителността и ще бъде ограничено изнасянето на производства в търсене на ползи от нископлатена работна ръка, се казва в анализ на Бостънската консултантска група.

"Развитата роботизация променя сметките в производството", коментира един от авторите на анализа.

Редица страни са решени да се възползват от огромните плюсове на автоматизацията. Очаква се до 2025 г. около 1.2 млн. високо модернизирани роботи да допълнят "работната ръка" в САЩ. Четири промишлености ще водят в тази тенденция – компютърни и електронни продукти; електрооборудване и уреди; транспорт; машиностроене, тъй като много от дейностите в тях могат да бъдат автоматизирани и по този начин да бъдат постигнати големи икономии на средства.

Сега само около 10% от всички производствени дейности са автоматизирани. Този дял ще нарасне до 25% след десетилетие на подобряване на визуалните сензори и манипулативните способности на роботите.

Това ще доведе до сваляне на разходите. Ако през 2005 г. средствата за въвеждането, от разработването до пускането в производство, на един робот-заварчик бяха на стойност 182 000 долара, през 2014 г. те вече са 133 000 долара, а след десет години ще са с още 25% по-малко.

Това подтиква производителите да заменят работниците с роботи, което намалява разходите в дългосрочен план с над 15%. В производството на електроника 1 работен час вече струва едва 4 долара при използването на робот, докато при средностатистически работник става дума за 24 долара.

В рамките на две години броят на новите промишлени роботи в САЩ ще започне да расте с по 10 на сто годишно, докато до момента се увеличаваше с между 2 и 3% годишно.

Въздействието на роботизацията не е еднопосочно. Замяната на работници от роботи ще доведе до намаляване на заетата работна сила през 2025 г. с около 22%. Но пък работниците вероятно ще успеят да намерят работа поради завръщането на редица производства от чужбина обратно в САЩ.