Вдигането на данъци на богатите американци и свиването на бюджетните разходи ще нанесе тежък ефект върху икономическия ръст на Съединените Американски Щати през тази година. Прогнозата направи професорът по икономика и нобелов лауреат Нуриел Рубини по време на икономическия форум Амбросетти 2013, цитиран от CNBC.

 

Известният с песимизма си Рубини поясни, че позитивните ефекти в икономиката на страната, които се наблюдават покрай съживяването на имотния пазар, ще бъдат изтрити от икономиите, които се прилагат.

 

"Тези допълнителни данъци, които се налагат особено на богатите, значително ще редуцират разполагаемия доход на хората и това ще се отрази върху продажбите на дребно, което би било бедствено", коментира Рубини. Според него вече са налице сигнали, които показват, че растежа на потреблението се забавя.

 

Според професора по икономика в най-добрия случай икономическият растеж на САЩ през тази година би могъл да достигне 1.5%, като основните причини за това ще са подобрението на имотния пазар, революцията на шистовия газ, която сваля цените на енергията, както и положителните ефекти на програмата по количествено улеснение. Това е позитивният сценарий без да е отчетен негативният ефект на допълнителните мерки за икономии, които президентът Барак Обама подписа миналия петък.

 

"Ние бяхме откраднали растеж от бъдещето и сега се налага да си платим за грешките, направени в миналото. Ето защо САЩ се нуждае от пристъпването към някакви икономии", каза Рубини.

 

Прогнозата на Рубини е, че инвеститорите на фондовите пазари, които в момента са позитивно настроени, ще изпитат шок от спадащи приходи през втората половина на годината, когато ситуацията на пазара ще ги разочарова. "Смятам, че пазарите ще бъдат изненадани от това колко много може да се забави икономиката на САЩ, дори и в сравнение с миналата година. Фондовият пазар в САЩ може да коригира по някакъв начин", убеден е още Рубини.