Един от най-популярните икономисти в света - Нуриел Рубини, спечелил си прозвищата Пророка и Касандра заради реализираните си прогнози за срива на ипотечното кредитиране в САЩ и световната финансова криза, представи в сп. "Форбс" най-влиятелните икономисти в света под формата на слайдшоу.

Логично списъкът от 7 души, който обаче не е класация, се оглавява от Бен Бернанке, бивш изключителен учен в Принстън и водещ експерт по темата на Голямата депресия, а в момента най-могъщият банкер в света. И няма как Бернанке да не води в избора на Рубини, след като в класацията на най-влиятелните хора на планетата, оповестен от "Форбс" преди дни, той 8-ми след британският премиер Дейвид Камерън и пред Бил Гейтс, който е 10-ти.

Списъкът на Рубини продължава с Лорънс Съмърс, напускащия поста си ръководител на Националния икономически съвет към Белия дом и бивш президент на Харвард и бивш финансов министър. Според Рубини той е влиятелен без значение дали е в или извън властта.

Трети е представен професорът в Колумбийския университе Джефри Сакс, виден макроикономист и водещ експерт по бедността и устойчивото развитие, който разполага със сериозно влияние в ООН.

Списъкът се допълва от лауреата на Нобелова награда, популярен колумнист на в. "Ню Йорк таймс" и един от най-видните съвременни кейсианци Пол Кругман, професорът от Чикагския университет Рагурам Раджан, един от първите посочили с пръст необосновано високите бонуси, получавани от банкери и топфинансист, авторитетният професор в Харвард и бивш главен икономист на МВФ Кенет Рогоф и главния икономически коментатор на "Файненшъл таймс" Мартин Улф, чиято колонка е задължително четиво за всички, интересуващи се от икономика.