През миналата седмица в град Дака в Бангладеш се случи огромна човешка трагедия. Рухна 8-етажна производствена сграда, която погреба най-малко 380 души. Толкова е броят на считаните за загинали, като под руините се предполага, че има и още жертви. Спасителните работи все още не са приключили, макар надеждите за намиране на оцелели под останките на сградата да са нищожни.

 

В сградата се е помещавали шивашки цехове, в които са работели 3 122 души. Според Guardian тези хора са получавали за труда си не повече от 25 паунда месечно или 58 лв. Те са произвеждали основно текстилна продукция, предназначена за магазини на популярни вериги за модни облекла.

 

Една от тях е Primark, която нашумя с успеха си във времената на криза. Веригата е британска и предлага модни облекла и аксесоари, както и домашни потреби на ниски цени. Магазините Primark се намират в централни локации в Лондон, като най-големият магазин е на прословутата търговска улица Оксфорд стрийт. Големи обекти има и в други европейски столици, които прегърнаха новия дискаунтър в сегмента на модните облекла в момент, когато други вериги магазини фалираха, защото не издържаха на ценовата конкуренция.

 

След като медиите тиражираха информацията, че рухналата сграда в Бангладеш е погребала работници, чието производство е предназначено за магазините на Primark, компанията веднага реагира като социално загрижена и отговорна.

 

От Асошиейтед Бритиш Фуудс (Associated British Foods), които притежават Primark, съобщават, че изпращат хранителни помощи на изпадналите в бедствено положение семейства в Бангладеш. Близките на загиналите, които са работели за доставчика на стоки за Primark, ще бъдат компенсирани финансово. Ще бъде предложена помощ за образованието на децата, които са изгубили родител и помощ за лечението на онези, които са получили наранявания при инцидента.

 

Освен за Primark в осеметажната фабрика се е изработвала продукция и за други големи чуждестранни клиенти, но британската верига е първата, която предлага щедра помощ на работниците. Канадската Loblaw също ще се включи с компенсации. Италианската верига Benetton призна, че е била снабдявана със стоки, произвеждани във фабриката, но не е ясно дали ще изпрати помощ за Бангладеш, съобщава Guardian. Предполага се, че в рухналата фабрика са се шиели още дрехи на испанската марка Mango.

 

В неделя полицията арестува собственика на сградата, която рухна, Сохел Рана (Sohel Rana). Той се опитвал да избяга от страната със самолет, но сега ще отговаря по обвинения в небрежност, довела до смъртта на стотици души.