Парламентът избра Румяна Тодорова за управител на Националната здравноосигуриттелна каса. За поста се бореха двама кандидати - Тодорова, номинирана от БСП, и д-р Динчо Генев, излъчен от ДПС.

Румяна Тодорова заемаше поста и по време на управлението на тройната коалиция. Тя обаче не успя да довърши втория си мандат, като подаде оставка с обяснението, че е подложена на политически натиск. Тогавашните управляващи от ГЕРБ отказаха да приемат отчета за дейността на здравната каса за предишната година и промениха Закона за здравното осигуряване, така че управителят да се избира от парламента, а не с конкурс.

След това одобриха с мнозинство кандидата от ГЕРБ Пламен Цеков. Той пък миналата седмица беше сменен от парламента с аргумента, че е довел сферата до хаос, а парите се харчат непрозрачно.

Малко след като бе избрана за управител на НЗОК Румяна Тодорова избори и основните й приоритети: „Въпросът е да се види къде изтичат парите. Пълен анализ на лекарствената политика, по диагнози какво се случва. Този преразход дали се дължи само на нови продукти вкарани или има и нещо друго. В болниците какво става, защо липсват направления. Интересното е, че направления липсват в определени региони, а не навсякъде. Значи касите на са си свършили работата - погваме касите. Искаме информация какво се случва по регионите, защото и това не знаем. Паралелно с това, свършили август, трябва да започнем преговори с лекарския съюз. Ние дотогава трябва да сме готови с базата - на какво стъпваме, на каква финансова база. От НАП трябва да ни кажат каква е събираемостта, с какъв бюджет ще се работи евентуално следващата година. Колко е броят на неосигурените, тези, които в момента ползват новите дейности в Касата, има ли сред тях неосигурени. Куп въпроси, които в рамките на десетина дни трябва да имаме отговори - нямаме време".

На въпрос дали се притеснява, че изборът й може да бъде приет като политическо назначение, тъй като сестра й е евродепутатът от левицата Илияна Йотова, д-р Тодорова заяви: „Сестра ми е с шест години и половина по-млада от мен. Расли сме в патриархално семейство, където винаги се зачита мнението на по-големия. Така че ако някой има заслуги за евродепутата, търсете ги у мен, но не търсете обратната връзка. Никой не е в състояние да ме накара да взема решение, ако аз не съм убедена".