Румънец трябва да внесе в държавния бюджет на България най-големия данък за доходи, получени през 2010 г., сред всички физически лица в Русенска област. Новият „русенски” богаташ е декларирал доход от близо 3,12 млн. лева. Получил ги е като авторски и лицензионни възнаграждения и консултации от букурещка фирма, съобщиха от НАП-Русе.

Румънецът е регистриран на русенски адрес като самоосигуряващо се лице със свободна професия. Декларацията му е изпратена в приходната агенция по интернет. След приспадане на законните 40% разходи за дейност, облагаема сума възлиза на 1,87 млн. лева. Дължимият данък за нея е към 187 000 лева, от които авансово миналата година са внесени 31 000 лева и остават за довнасяне още 156 000 лева. От НАП са изпратили писмо на чужденеца с покана за доброволно внасяне на данъчното му задължение.

От българските граждани, които са подали данъчни декларации в Русе, с най-висок облагаем доход е земеделски производител на зърнени и маслодайни култури. Той е внесъл авансово над 10 000 лева, а до крайния срок 2 май т.г. и оставащия дължим данък от близо 122 000 лева.