Валутите и облигациите на развиващите се пазари в последно време до известна степен възвърнаха своята стабилност, за разлика от предходните няколко бурни месеца.

След не особено добрия старт на годината, оценките на анализаторите от Райфайзен Рисърч за икономиката през следващите месеци започват да се подобряват.

Слуховете за намаляване на програмата на Федералния резерв на САЩ за изкупуване на облигации в края на май доведоха до голямо неспокойство на развиващите се пазари. От май насам валути като индонезийската рупия, бразилският реал, южноафриканският ранд и турската лира загубиха от 10% до 15% от стойността си спрямо еврото. Страните от ЦИЕ обаче стояха встрани от тези събития. Дори страни от ЦИЕ с неблагоприятни фундаментални данни като Унгария например, не бяха силно засегнати. В противовес на това, страните от Азия и Латинска Америка пострадаха доста повече.

Анализаторите на Райфайзен Рисърч отбелязват, че въпреки изтичането на капитал от развиващите се пазари, тенденцията за намаляване на лихвените нива в ЦИЕ продължава.

Въпреки това, развитието на цените на отделните пазари, слабата валута и политиката на централната банка на САЩ ще ограничат амбициите за намаляване на лихвените равнища в повечето страни от ЦИЕ.

Централните банки в Унгария и Румъния все още се опитват да експлоатират останалите им възможности за действие, което може да доведе до временно отслабване на валутите им.

Въпреки това, като цяло, предвиждаме леко поскъпване на валутите в повечето страни от ЦИЕ спрямо еврото през следващите три до девет месеца. След поевтиняването си, рублата също би следвало да се стабилизира временно спрямо щатския долар. В средносрочна перспектива обаче, очакваме допълнително поевтиняване на руската рубла“, коментира Петер Брециншек, ръководител на Райфайзен Рисърч.

Увеличението на доходността в повечето страни от ЦИЕ варира между 50 и 100 базисни пункта за десетгодишни ценни книжа, което е значително по-ниско в сравнение с другите развиващи се пазари, тъй като фундаменталните условия при тях са по-добри (капитал / баланс по текуща сметка).

„Отливът на капитал оказа негативно влияние само върху Украйна и Турция. Не може да се очаква подобрение в резултат от глобалните условия, поради което дългосрочните криви на доходността следва да останат на високи нива до първото тримесечие. По същия начин, възприемаме положителна нагласа към облигациите в местна валута за следващите три до шест месеца. Подобряването в икономическата активност обаче, би следвало да стане ясно видимо през първата половина на 2014 г., като това ще доведе до допълнително повишаване на индексите на фондовите борси“, така Брециншек завършва прогнозата си за следващите няколко тримесечия.

Що се отнася до пазарите на акции в ЦИЕ, анализаторите на Райфайзен Рисърч са оптимисти за позитивно приключване на годината, благодарение на изключително атрактивните оценки, както и на факта, че цените на този вид активи досега изоставаха. Подобряването в икономическата активност обаче, ще стане ясно видимо през първата половина на 2014 г. и това ще доведе до допълнително повишаване на индексите на фондовите борси.

Румъния е фаворит на анализаторите поради напредъка в провежданите реформи и текущата приватизация. Потенциалът на индексите в страните от ЦИЕ до средата на годината е между 10% и 19%.

В страните от ЦИЕ анализаторският екип на Райфайзен Центробанк смята, че полският производител на мед и сребро KGHM е силен избор, благодарение на включването на канадски проект, който добавя значителна стойност. Освен това, словенската фармацевтична компания Krka е сред избраните фаворити поради значителното си участие на бързо разрастващия се руски фармацевтичен пазар и възможната промяна на рейтинга във връзка с предложение за изкупуване, обявено неотдавна, за унгарския играч на фармацевтичната арена - PhosAgro, производител на фосфорни торове.