Румъния, Чехия и Словакия могат да се превърнат в лидери по темпове на икономически растеж в Европейския съюз.

Понижаването на цените на петрола съдейства за възстановяването на икономиките на страните от Източна Европа, въпреки на пръв поглед тяхното недотам щастливо разположение.

На запад са изпитващите икономически проблеми държави от еврозоната, а на изток – обхванатите от рецесия Русия и Украйна, на юг – проблемните Турция и Гърция.

Въпреки това, днес икономиките от Източна Европа се радват на успех, твърди Маркус Сведберг, главен икономист на фонда East Capital, специализиран в инвестициите на развиващите се пазари, пише The Financial Times.

Според оценките на Capital Economics, темповете на икономически растеж в Чехия през тази година ще се удвоят до 4%, в Румъния икономиката ще нарасне с до 4%, в Полша с 3.5%, а в Словакия с 3%.

Лиза Ермоленко, специалист по развиващи се пазари в Capital Economics, дори определя ситуацията с бюджета на Чехия като "здравословна". Подобна оценка не може да се срещне почти никъде в ЕС.

Тези четири държави ще се превърнат в лидерите на единния пазар по темпове на икономически растеж, прогнозира Сведберг и добавя, че там почти няма инфлация. Той не може да си припомни по-благоприятна ситуация в региона за последните 15 години.

"Там всичко е наред с вътрешното потребление, държавните инвестиции, расте външното търсене. Растежът в тези страни е обусловен от много фактори, отсъстват и сериозни дисбаланси", смята Сведберг. Последното може да се окаже много важно, когато Федералният резерв на САЩ започне да повишава лихвите.

Анализаторите отбелязват стечението на благоприятните за региона обстоятелства. Главното е възстановяването на европейската икономика, растежа на вътрешното търсене и правилната политика на националните правителства, отбелязва Питър Атар Монталто от Nomura. Също така той отбелязва увеличаването на инвестициите от ЕС в инфраструктура и от страна на фондовете за преки инвестиции.

На Източна Европа помага и програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка - тя води до намаляване на пазарните лихвени проценти в страните, граничещи с еврозоната, а членуващата в нея Словакия извлича директни печалби, убеден е Сведберг.

Освен това през последните години ситуацията в еврозоната влияеше неблагоприятно на икономиките на Източна Европа, но възстановяването на Запада доведе до ръст на търсенето на Изток.

Според Ермоленко, износът на Полша за Германия ще расте, "ако не с впечатляващи, то поне със стабилни" темпове, а износът на Словакия ще се увеличи след спада през второто полугодие на 2014 г.

Но не е изключено ключовата роля да изиграе повишаването на вътрешното търсене, а не експорта. То на свой ред е резултат от понижаването на световните цени на петрола. Според оценките на Capital Economics през първото тримесечие на 2015 г. горивата в Чехия, Словакия и Полша са били с 15% по-евтини, отколкото година по-рано. Те поевтиняват по-силно, отколкото в много развиващи се страни, докато в други като Бразилия, Мексико, Индонезия и Русия бензинът дори поскъпна.

Нещо повече, в Чехия, Словакия и Полша се наблюдава относително висок дял на разходите за горива от 14-19% и това увеличава значимостта на поевтиняването им за икономиката.

През първото тримесечие темповете на растеж на потребителските разходи в Източна Европа е най-високият от 2008 г. Според оценките на Capital Economics ръстът само ще се ускорява в течение на годината и в Чехия, например, ще се удвои от 1.7% на 3.5%.

На фона на поевтинелия петрол инфлацията в Чехия и Румъния през тази година ще бъде значително по-ниска от 1%, а в Полша и Словакия – отрицателна. Това ще позволи на централните банки на тези държави спокойно да намалят лихвите, смята Сведберг.

Един от главните рискове за икономиките от региона е възможен фалит на Гърция и нейното излизане от еврозоната, макар че това е по-скоро заплаха от глобален мащаб.

Сред вътрешните рискове за Полша Capital Economics отбелязва възможната победа на парламентарните избори през октомври на консервативната евроскептична партия "Право и справедливост". Но Сведберг не смята, че това сериозно ще повлияе на политиката на страната.

Икономическият растеж на Чехия може да бъде заплашен от "неудобния въпрос" за влизането в еврозоната, смятат от Capital Economics. Сведберг повече се безпокои от това, че тези четири държави не се възползват от благоприятната икономическа ситуация за реформи на пазара на труда и увеличаването на инвестициите в технологии.