Букурещката фондова борса пусна свои акции за търговия на собствената й платформа. Така тя стана първатат в региона, придобила публичен статут.

По същество румънският борсов оператор осъществи вторично публично предлагане на 7.6 млн. акции, които представляват целия й капитал. Общо 330 са акционерите в пазарния оператор, като 58 от тях са брокерски къщи. Те държат 82% от капитала, а частни инвеститори контролират 12.9% от капитала на борсата.

Според Михай Пискан, брокер в EFG Eurobank Securities, пионерската постъпка на румънската борса носи положителен сигнал върху целия пазар. Той обърна внимание на факта, че още в първия ден на търговия е бил прехвърлен близо 5% от капитала на новия емитент. В интервю за предаването ИконоМикс по Дарик радио Михай Пискан призова и други борси в региона да последват примера на румънската, защото според него това раздвижва ликвидността и дава шансове за привличане на стратегически инвеститор.

Разкажете ни какво се случи в първия ден на търговия с акциите на Букурещката фондова борса.

Преди години местните брокерски къщи получиха своя дял от акциите на Букурещката фондова борса безплатно. Така, че може би във вторник, когато бе първият ден за търговия с тях, някои от участниците на пазара бяха много нетърпеливи да продават.

Акциите на борсата започнаха да се търгуват при цена, доста по-висока, от първоначалната им оценка. Най-високата цена във вторник беше 33.9 леи, след което падна на 25 леи и на това ниво се проведе доста активна търговия.

За един ден бяха прехвърлени около 5% от капитала на Букурещката фондова борса. Днес / в сряда/ обемите са доста по-малки, някъде около 0.3%, което е доста скромно, в сравнение с първия ден на търговия, но цената се стабилизира на сравнително високо ниво от около 25-26 леи.

Очаквате ли активността по позицията да бъде така висока, както вчерашната?

Не, очаквам ликвидността да е по-ниска, а не по-висока. Във вторник беше постигнат пикът на активност и отсега нататък ще виждаме понижение в обемите.

Брокерските къщи най-вероятно ще изчакат подобрение в общия оборот през следващите години и няма да бързат да продават. Знаете, че очакваме листването на Property Fund някъде през 2011 година, а също на част от Ромгаз, Транселектрика, Трансгаз, което може да повиши оборотите на борсата два или три пъти. Така, че никой няма да бърза да продава сега.

Смятате ли, че решението на Букурещката фондова борса да стане публично дружество бе позитивно за пазара като цяло? 

Да, разбира се! От една страна така ще се подобри ликвидността, а от друга - е добра възможност да се намери стратегически инвеститор, който да купи нашата борса при пазарни цени.

Преди време имаше проявен интерес към румънската фондова борса от страна на Австрия и Полша, които искаха да развиват нови пазари и продукти. Но засега, нищо конкретно не се е случило.

Знаете ли дали има и други фондови борси в региона, които да са листнали свои акции за търговия?

Мисля, че в региона няма такива. Има много такива примери, но не и в региона.

Бихте ли препоръчал и  на Българската фондова борса да повтори вашият пример и да стане публична?

Да, защо не!

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!