Румънските черноморски курорти не могат да бъдат конкуренция на българските. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Ирена Георгиева, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

 

Това се признава и от румънските туроператори. Те намират нашите черноморски комплекси и хотелите по тях много по-добри отколкото тези по румънската част на Черноморието”, заяви Георгиева.

 

По нейни думи - очаква се да има румънски туристи по българското Черноморие, защото те имат голям интерес към него. Нивото на нашите хотели – те са по-хубави, по-нови, а струва ми се, че и ценово са по-добри и по-достъпни за румънците, каза Георгиева. А в Румъния средната заплата е по-висока отколкото в България, отбеляза тя.


„Можем да кажем, че румънските туристи, съизмерено с нашите, са по-платежоспособни. В този смисъл румънците обичат нашето Черноморие, а и курортите и комплексите в северната част на страната, които са по-близо до България”, допълни Ирена Георгиева.


Тя посочи, че има и гръцки туристи и туроператори, които се ориентират към директни контакти с комплексите и хотелите.


„Предполагам, че има не по-малък интерес към Банско, към южните части на страната. Има гръцки групи, които ще посетят и София”, допълни тя.