Русия се нуждае от Украйна. Украинският пазар е ключов за руските фирми. Много от големите индустриални предприятия в Украйна са част от руските производствени вериги. Освен това Русия е водещият кредитор на украинския бизнес и държава.

Но основното значение на Украйна за Кремъл не е икономическо, а политическо. След краха на СССР, политиците в Москва бяха принудени да се съобразяват с волята на доскорошния си враг и победител от студената война – САЩ.

След идването си на власт през 1999 г. президентът Владимир Путин успя да разкъса оковите на това влияние и да превърне Русия във важен регионален играч. Страната обаче никога повече няма да бъде велика сила,

Въпреки това носталгията по миналото остава, а руснаците не могат да простят на САЩ за краха на СССР.

Ето защо през последните две десетилетия руската държава инвестираше и развиваше всеки сектор, който засилваше нейното международно влияние.

Това е и основната причина за настоящата икономическа криза в страната, която е до голяма степен зависима от износа на нефт, газ и метали. Скъпият долар е основна заплаха за руската икономика, тъй като води до поевтиняване търгуваните на международните пазари суровини. Така, със или без санкции, САЩ се превръщат в основен враг на Русия, поради икономическите фундаменти.

Но основният фактор, който запазва важната роля на руската политика и я превръща в международен фактор е ядреният арсенал. Русия е силна благодарение на ядреното си оръжие и слаба във всяко едно останало отношение.

Путин е наясно, че не може да спечели конвенционална война срещу НАТО. Всички предимства, които Русия е имала пред противниците си в предишните два века, вече не са на нейна страна.

Великата армия на Наполеон е унищожена от руснаците благодарение на това, че огромната руска територия прави невъзможно изграждането на снабдителни вериги и логистична подкрепа за продължителен военен конфликт. Със същия проблем се сблъсква и германската агресия през Втората световна война. Нещо повече, тогава Русия има многократно по-голямо население от Германия, което ѝ позволява да спечели войната, въпреки че за всеки убит немски войник загиват над 20 руски.

Сега светът е много по-малък, благодарение на усъвършенстваните транспортни технологии. САЩ са способни да ударят навсякъде със самолетите, ракетите и корабите си. Американските ВВС са най-големите и най-модерните в глобален мащаб. На второ място са военновъздушните сили на щатския флот. Русия няма абсолютно никакъв шанс да защити въздушното си пространство в евентуален конфликт с НАТО. Така тя би загубила всяка война с конвенционални оръжия.

В същото време населението на САЩ е близо три пъти по-голямо от това на Русия, която пък се намира в разгара на дълбока демографска криза.

Западните политици и военни са напълно наясно както със слабостите на руската икономика, така и с недостатъците на нейната армия. Само едно оръжие представяно на военните паради в Москва тревожи Запада. Това са междуконтиненталните ракети с ядрени бойни глави Топол М.

Ето защо Украйна е толкова важна за Русия. Евентуално разполагане на американски ракетни системи за ранно прихващане на ракети с ядрени бойни глави на украинска територия би било силен удар срещу руското влияние и политика.

В последните години, осъзнали слабостта на собствената си страна, политиците в Москва обичат да вадят заплахата на ядрения арсенал при всеки възможен повод.

Най-пресните примери за това - руският посланик в Дания заплаши преди седмица с ядрен удар, ако страната разположи американски противовъздушни ракети на своя територия.

Путин също използва ядрената карта наскоро, като на 18 март, празнувайки годишнината от анексирането на Крим, предупреди, че е готов да нанесе превантивен удар, ако НАТО продължи да изпраща оръжия в балтийските държави.