Русия и НАТО се готвят за пълномащабен конфликт, предупреди Европейската мрежа на лидерите, която е съставена от бивши военни и политици от ЕС.

Анализ на последните военни учения на руснаците и алианса показват, че всяка от страните се "готви за най-лошото", пише The Financial Times.

Според оценката на групата, съставена от десетки бивши генерали и външни министри, както Русия, така и НАТО са променили военните си цели през последните месеци.

Най-големите учения на въоръжените сили в региона през тази година ясно показват нагласи и стратегия за подготовка за пълномащабен конфликт.

През март Русия проведе учение, в което участваха 80 хил. души, включително и части на Спецназ, 12 хил. превозни средства и 220 самолета и вертолета. Операциите бяха съсредоточени по протежение на европейската граница и в далечния север, разбира се срещу хипотетичен враг.

Ученията на НАТО в Източна Европа също бяха фокусирани върху един хипотетичен противник. При далеч по-малки мащаби, с участието на 15 хил. войници, силите на алианса отработиха сценарий, при който е необходима бърза реакция в случай на атака срещу държава-членка.

НАТО дори изтупа прахта от логистичните планове, разработени по времето на Студената война, за придвижване на огромни количества техника и ресурси през Европа.

През юни в алианса направиха още една крачка към определянето на врага, като работна група обсъди сценариите за готовност за действие в отговор на тайни военни операции подобни на проведената от Русия в Крим през миналата година.