Докато президентът Владимир Путин се опитва отново да превърне Русия в голям играч в Близкия изток, Саудитска Арабия започва настъпление на традиционен руски терен, доставяйки евтин суров петрол на Полша, посочва пред Bloomberg Леонид Бершидски, руски икономист и политолог.

Европейските търговци и нефтопреработватели потвърждават, че Саудитска Арабия предлага своя нефт на много ниски цени, което го прави по-привлекателен от руския.

И макар повечето рафинерии в Източна Европа да зависят в момента от вноса на петролни продукти от Русия, последните събития пораждат безпокойство в "Роснефт" и "Татнефт"

Като повечето страни от Централна и Източна Европа, Полша е отдавнашен клиент на руската нефтена индустрия.

Но в същото време тя е и главният инициатор на усилията за намаляване на зависимостта на Европа от Москва.

Що се отнася до Саудитска Арабия, тя трябва да разширява пазара си извън пределите на Азия, където търсенето на намалява на фона на забавянето на икономиката на Китай.

На азиатските пазари Русия стана сериозен конкурент на саудитците. През май тя дори надмина за известно време Саудитска Арабия по доставки на суров петрол за Китай.

Сега, когато Рияд води безмилостна ценова война за пазарни позиции и то не само с американските производители на шистов нефт, няма нищо учудващо в настъплението към традиционните руски пазари.

Този процес може да прерасне в открит сблъсък между двете най-големи износителки на петрол в света, които и без това вече стоят една срещу друга в сирийския конфликт.

Ако икономиката на Китай продължи да намалява оборотите, този пазар може да стане твърде тесен за руснаците и саудитците. И двете страни зависят от износа на петрол и защитата на пазарните им дялове може да се превърне във въпрос на политическо оцеляване на за тези, които държат властта в Рияд и Москва.

Конкуренцията в петролния сектор е опасният и скрит мотив в близкоизточната политика на Путин.

Руският лидер се надява, че когато неговият дългогодишен съюзник Иран отново стъпи на световния пазар на нефт и газ, Русия ще бъде облагодетелствана, ако контролира новите газопроводи и нефтопроводи, минаващи през Сирия.

Сега, когато енергийното върховенство на Русия в Европа е под въпрос, Путин с все по-голяма решимост ще се стреми към решение на сирийския конфликт, което да отговаря на руските интереси.