Турция ще получи 1.39 милиарда долара от Русия за строителството на първата атомна електроцентрала в Турция край Аккую през първото тримесечие на тази година.

Akkuyu NGS, която е дъщерна компания на руската държавна Росатом, започна да увеличава инвестициите си. След одобрението на доклада за околната среда предстои да се увеличат подготвителните дейности и инфраструктурните инвестиции, пише WorldBulletin.

Проектът за АЕЦ Аккую се оценява на 20 милиарда долара. Очаква се в строителството да бъде използвано оборудване за 3.5 милиарда, от тях 1.8 милиарда ще бъдат инвестирани само през тази година.

Финансирането от Русия ще бъде използвано в строежа на инфраструктурата на обекта, за пътища, електропроводи, водопроводи, временни жилища и кранове.

Ако проектът бъде одобрен, строителството на реактора ще започне през 2016 г. и ще приключи през 2020 г. Цялата АЕЦ ще бъде започне работа през 2023 г.

Руската енергийна компания Росатом подписа споразумение през 2011 г. за построяването и управлението на електроцентрала с четири реактора на средиземноморския бряг на Турция в провинция Мерсин. Целта е страната да има напълно функционираща АЕЦ за 100-годишнината от обявяването на Турция за република през 1923 г. /БГНЕС/