Съществува огромна разлика между цената на газа, която получаваме на входа от "Газпром" и скъпия газ, който плащат крайните потребители в България. Това е станало ясно при преговорите между българското правителство и Виктор Зубков  - руски първи вицепремиер, който е на посещение у нас за преговори с българските власти във връзка с енергийните проекти.

До четвъртък руската страна е поела ангажимент да бъде уточнено откъде идва разликата и къде изтичат парите. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че до септември трябва да има яснота за строежа на АЕЦ „Белене". България настоява за 40 процента намаление на цената на централата до около 7 милиарда евро и това да се запази до пускането й в експлоатация след 7 години. Относно газопровода „Южен Поток" България и Русия са се разбрали да участват с равен дял в проекта на българска територия.

Оказа се, че "Газпром" ни е продавал на много по-евтин природен газ, отколкото плащат крайните потребители у нас, заяви Виктор Зубков. Руският първи вицепремиер уточни, че Русия продава синьото гориво на България по 339 долара за 1000 кубически метра, а цената му у нас достига до 576 долара за 1000 кубика.

Виктор Зубков заяви: "Има числа в България, които предизвикват определено безпокойство. Съществува голяма разлика между цената, по която "Газпром" доставя газ в България, и реалните цени, които плащат както промишлените предприятия, така и битовите потребители".

По-късно от Овергаз уточниха, че споменатата стойност от 576 щатски долара за 1 000 кубически метра природен газ, която плащат крайните битови потребители в страната, е пресметната с ДДС, а другата – която „Булгаргаз” ЕАД плаща на входа на България – 339 щатски долара – е пресметната без ДДС.

Енергийният министър Трайчо Трайков пък коментира, че ще поиска да разбере от ДКЕВР откъде идва разликата.

Правилната стойност, която трябва да се използва в случая, е 480 щатски долара (или 96$ по-малко).

Бойко Борисов заяви, че очаква решение на руския премиер Владимир Путин за цената на газа и евентуалното й намаление. До сряда "Булгаргаз" също трябва да докладва на Борисов къде по веригата изтичат парите от природния газ и защо хората у нас плащат толкова скъпо.

Първият руски вицепремиер и председател на съвета на директорите на газовия гигант "Газпром" Виктор Зубков пристигна у нас за преговори с българските власти за развитието на енергийните проекти АЕЦ "Белене" и "Южен Поток".

Бойко Борисов добави: "В края на краищата правителството понася негативи от това, че някой по веригата става богат човек."

Относно АЕЦ "Белене" Борисов добави, че България е настояла пред руската страна цената на централата да падне поне с 40 процента: "Септември средата е готов първият реактор. Тогава г-н Дянков трябва да плати 280 милиона евро, за да си го получи. Ако не, съответно започваме процедури да се съдим и да платим неустойки. До този момент сме платили към 300 милиона евро за този реактор, които ще заминат. Затова сме си дали срок за септември този проблем да го изчистим", каза Борисов.

Във връзка с „Южен поток" Борисов заяви, че е получил уверение от Зубков, че наличните газови тръби у нас ще бъдат използвани с не по-малък капацитет от този в момента, с изключение на 90 километра от Провадия до Кардам. Бойко Борисов заяви: "България ще печели много повече отколкото в момента от този проект. И 2015 година той трябва да е там".

Транспортираният газ ще достигне до 63 милиарда кубически метра, като българският дял на наша територия ще е 50 процента.

* Информацията е актуализирана!