Руската елмазна корпорация АЛРОСА разглежда възможността да разшири бизнеса си чрез придобиване на канадското находище Екати, в което се добиват около 3% от световните скъпоценни камъни като количество и 5% като стойност.

Руското бизнес издание „Комерсант“ е научило от инвестиционната банка ВТБ Капиал, консултант на АЛРОСА, че от страна на руското дружество има интерес към канадската мина. Миналата седмица финансовият директор на АЛРОСА коментира, че компанията се оглежда за перспективни находища, включително в чужбина. И по предложение на ВТБ, апетитите са се насочили към голямата канадска мина.

Въобще не е сигурно, че сегашният собственик на Екати – австралийско – британската компания BHP Billiton – ще е съгласна да се раздели с този актив. Най-голямата минна компания в света държи 80% от акциите на Ekati Diamond – фирмата, притежаваща лиценза за находището. По оценка на ВТБ Капитал, стойността на сделката не трябва да надвишава 1 – 1.5 млрд. долара.

Диамантеното находище Ekati е първото и най-голямо в Канада, разработва се от 1998 г. В тон руда се съдържат 0.5 карата диаманти, но се счита, че подземните залежи са по-богати, 2.2 карата на тон. Доказаните залежи са 4.8 милиона карата при открит добив и 2.56 млн. карата при подземен. За 2010 г. печалбата на компанията е била 485 млн. долара, продажбите 1.27 млрд., а обемът на добива 3.81 млн. карата.

Според инвестиционните банкери от ВТБ, АЛРОССА има интерес да купи правата върху това находище, което може да се окаже „плацдарм“ за проучване и разработване на други диамантени мини в „ранна фаза“ в Северна Америка. До този момент инвестиционната дейност в чужбина на компанията, в която руската държава разполага с близо 51% от капитала, а правителството на Якутия 32%, се ограничаваше до Ангола.

Канада се отличава с несравнимо преимущество като място за инвестиция – рискът за бизнеса е нисък. Но всички тези хипотези не означават, че находището Ekati изобщо се продава. Или пък че цената от 1.5 милиарда /равни на 20% от стойността на De Beers/ ще удовлетвори BHP, за които канадската мина е основен актив в добива на диаманти.

И BHP да реши да продава, и да се разберат за цената, стъпването на АЛРОСА в Канада не е сигурно. Според закона на Канада за чуждестранните инвестиции, всяка сделка на стойност над 299 млн. канадски долара подлежи на разглеждане от държавната агенция по инвестиции – дали сделката отговаря на държавните интереси.

През ноември миналата година агенцията например даде отрицателно становище по предложението на BHP Billiton да придобие Potash Corp, най-големия в Канада производител на калиеви торове. Освен това и Европейският съюз трябва да се произнесе одобрително, тъй като 90% от продукцията на Екати се продава през Антверпен.

Канада е сред страните с най-строги стандарти в областта на подземните богатства, особено в сферата на екологията. Трябва да се зачитат и правата на местните общности. „Това не ви е Африка, не ви е Южна Америка, още по-малко Русия“ - коментира експерт. На времето производителите на диаманти De Beers се сблъскаха със силния отпор на местното население в Канада.

 

И все пак руската компания има своите шансове: за гиганти като BHP или Rio Tinto добивът на диаманти е странична дейност; той формира под 3% от приходите на BHP. От време на време се появява информация, че някоя от големите компании е склонна да продаде находище за добив на диаманти.