В Русия внимателно се следят деловият и инвестиционният климат в България, позитивно се възприемат приеманите мерки за неговото подобряване. Измененията в това направление са сериозен импулс за привличане на нови руски инвестиции. Това каза в интервю за „Фокус” посланикът на Русия в България Н.Пр. Юрий Исаков. По думите му - без съмнение, кардиналният пробив в сферата на двустранните икономически отношения, първо по линията на туризма, е възможен в случай на въвеждане на безвизов режим между Русия и Европейския съюз.

„Ние активно работим в тази посока, обаче ни пречи неконструктивната позиция на някои „съмняващи се” европейски държави. Ние приканваме нашите партньори - да се откажат от политизирани подходи и да признаят, най-накрая, общата изгода от решаване на визовия въпрос, който е една от ключовите точки за взаимоотношенията на Русия с ЕС, а и по този начин - и с България, като негова членка”, каза посланик Исаков.

„Като говоря за инвестиции, не мога да не напомня за частните „вливания” в недвижими имоти от страна на руските купувачи в българската икономика. Предполагам, че водещите позиции, които през последните няколко години заемат моите съотечественици на вашия пазар, ще се укрепват. Обаче, за да бъде тази тенденция устойчива, са необходими допълнителни мерки по защита на инвеститорските интереси, които с нетърпение очакват в Русия. Това, разбира се, ще помогне и на инвеститорите от други страни, които работят в българска посока”, заяви още посланикът.