Виетнам се надява да подпише до края на месеца договор с Русия за строителство на първата АЕЦ в бързо развиващата се азиатска икономика. Ръководителят на „Росатом“ Сергей Кириенко ще придружи президента Дмитрий Медведев на предстоящата визита в Ханой. Знае се, че първата виетнамска АЕЦ ще е в провинция Нинтхуан в южната част на страната. Атомстройекспорт ще й достави два реактора по 1000 мегавата.

Разногласията според „Независимая газета“ са за кредитирането на строителството от руска страна, но те най-вероятно ще бъдат изгладени, защото Русия има сериозен интерес. Ако Атомстройекспорт успее да пусне в експлоатация АЕЦ по план през 2020 г., това означава достъп до още поръчки. Виетнам до 2050 г. планира да построи 8 нови АЕЦ, като решението е било взето от виетнамския парламент в края на миналата година.

Да стъпят на привлекателния виетнамски енергиен пазар се конкурират също Южна Корея и Япония, уточнява изданието. Но Русия има предимството да предлага интегриран продукт – освен атомно оборудване, също и петрол и оръжия. За последните 22 години руско-виетнамското съвместно предприятие „Виетсовпетро“ е донесло на руската страна 7.3 млрд. долара печалби от доставки на петрол. А относно оръжията, говори се, че след Индия Виетнам ще стане вторият най-важен експортен пазар на Русия.

Русия обмисля да се върне на военноморската си виетнамска база Камран, закрита през 2000 г. Перспективи има и кооперацията в добива на полезни изкопаеми, металургия, комуникации, машиностроене, селско стопанство, финансова и банкова сфера, военно – техническо сътрудничество, здарвеопазване.

Темпът на растеж на виетнамската икономика, наброяваща 90 млн. души, е 7.5 – 8% годишно. Руската медия коментира, че Германия не е пропуснала този факт и немските експерти предполагат, че задно с Китай и Индия, Виетнам ще се нареди сред най-големите пазари на тяхната продукция. Има друг, още по-важен играч в региона: развитието на руско – виетнамските отношения неизбежно става под бдителния поглед на Китай, който е по-силният посредата.